1 perc Afrika

Hogyan tették a ghánai asszonyok dollármilliós iparággá a bolga kosárfonást?

2019. július 08. 21:51 - Oshumare

Ghána egyik legnagyobb bolga kosárgyártója, Dominic Abakuri azt mondja, hogy a kosarak szövésének gyakorlata n az ő népében olyan régi gyakorlat, mint maga a közösség, generációkról a generációkra száll.
„Ha ide születsz, a gyermekkorodban egyfajta készségként tanulod meg, és később ez egyfajta extra tevékenység lesz, amit csinálhatsz." A bolga földje nem elég termékeny kizárólag mezőgazdasági tevékenységeket folytatni, tulajdonképpen ennek köszönhető, hogy népszerűek a kézműves munkák, mint a fazekasság és a kosárszövés is, nemcsak a férfiak, de a nők körében is. Ghána nem hagyományos exportszektora, amelybe a kosárszövés is tartozik, az ország exportkereskedelmének mintegy 20%-át teszi ki, mondja Afua Asabea Asare, a Ghana Export Promotion Authority (Ghánai Export Promóciós Hatóság) vezérigazgatója. A bolga kosárexport olyan kulcsfontosságú piacokra kerül, mint Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Ausztrália és Új-Zéland, növelve az ágazat értékesítési potenciálját. Asare hozzátette, hogy 2017-ben Ghána nagyjából 800.000 dollárnyi kosarat exportált a nemzetközi piacra.

Forrás: https://edition.cnn.com/2019/04/25/africa/ghana-bolga-basket-weavers-intl/index.html

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://1percafrika.blog.hu/api/trackback/id/tr2714932490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

seepheerd 2019.07.10. 05:41:51

Másfél éven át evett a fene Ghánában, az egész Voltain felföldet bejártam, de egy rohadt kosarat nem láttam. Mindig tanul az ember :)

Measurer 2019.07.10. 05:42:04

Gyönyörű, kézműves munkák, gazdag színvilággal,igazi divatáru.

Persze a nálunk font fűzfavessző kosarak is szépek, tekintsük pl. a tiszaalpári vagy az izai termékeket. A mi kosaraink háztartási eszközök, sajnos a piacokon egyre kevesebbet látok belőlük.

ng.hu/kultura/2018/03/17/fuzfavesszok-hajlitoja-a-kosarfono-mester/
holeinthedonut.com/2013/10/23/photo-ukranian-basket-maker-eastern-hungary/

acycloren 2019.07.10. 05:44:30

„Ha ide születsz, a gyermekkorodban egyfajta készségként tanulod meg, és később ez egyfajta extra tevékenység lesz, amit csinálhatsz."

Ez szuper, a 21. században a gyerek szerez egy olyan skillt, ami utoljára a neolitikumban, az újkőkorszakban volt csúcstechnológia, amikor a földművelés és kézművesség szétvált.

Meanwhile in Singapore, Shanghai, Seoul, Tokyo... Szóval Kelet-Ázsiában a gyerekek a programozás, algoritmizálás alapjait tanulják meg, így ha orvos, jogász, fröccsöntő kisiparos vagy hajómotor-szerelő lesz belőlük, akkor is lesz egy extra tevékenység, amit csinálhatnak. Ja és ha főtevékenységként végzik, akkor meg milliomos programozók lehetnek. Hoppá!

acycloren 2019.07.10. 05:56:02

@seepheerd: Lehet ez a kosárfonás ott olyan, mint Magyarországon a matyóhímzés, csipkeverés, kékfestés. Valaha ez volt a házi ipar remeke, de azóta inkább kínai nylon, gyöngyvászon tatyókat, hátizsákokat, szütyőket használnak, mint mindenhol a világon. A turistáknak meg eladják ezeket a fonott kosarakat.

bpetya75 2019.07.10. 12:04:29

@acycloren:

Aha persze. Aki az alapokat tudja, az legfeljebb kódolni fog, abból meg aligha lesz milliomos, inkább e-rabszolga. Arról nem is beszélve, hogy messze nem mindenki alkalmas még a kódolásra sem, nem hogy szoftverfejlesztésre (amiben ugye a nagy pénz van).

bpetya75 2019.07.10. 12:07:34

@Measurer:

Nagyon komoly fizikai munka. Nem csak szépérzék és ügyesség, hanem erő is kell hozzá.

acycloren 2019.07.10. 13:00:47

@bpetya75: Az alapoktól kezdik. Gyerekkorban. És nem kódolással, hanem algoritmikus gondolkodással. Amire aztán bármi ráépíthető. És a többség nem csak kódoló szakmunkás lesz, elhiheted. Legalábbis itt Kelet-Ázsiában.
Aki pedig gyerekkorában ezt a kosárfonás-vályogvetés-kukoricamorzsolás témát tanulja meg, az ebben lesz jó és sose fogja megérteni, hogy mitől keres egy szoftverfejlesztő milliókat (igen, Ázsiában nem ritkaság ez), míg ő egy biciklivel nyomul.
Persze Ázsia gazdag országaiban meg az a probléma, hogy a gyerekek semmi mást nem tanulnak, csak amiről a szülők azt hiszik hogy hasznára válik majd a gyereknek. És ebben a szülők egymást majmolják. Hegedűórák, zongora, ezekből semmi haszna nem lesz a gyereknek, egyszerűen azért csinálják, mert a másik szülő is ezt csinálja, az ázsiai szülő pedig legjobban attól retteg, hogy a gyereke elveszteget egy percet is és nem valami "hasznosat" csinál. Hasznos=amiért fizet egy magántanárnak, de ez bármi lehet.
Na ez az egyik véglet. A leterhelt gyerek.

A másik véglet meg az afrikai, indiai slum gyerek, aki korlátok nélkül nő fel.

Mindenesetre a kosárfonás tényleg valami olyan, ami legutóbb a neolitikumban volt menő mesterség.

acycloren 2019.07.10. 13:15:47

@Measurer: A kosárfonásról nekem az a legmaradandóbb emlékem, hogy egyszer ellátogattunk szervezett látogatás keretében egy javítóintézetbe, ahol a kissé csapott fejű fiatal vadembereket egy szaktanár-felügyelő igyekezett a kosárfonásba bevezetni. Csak a velünk a csoportban lévő sminkelt, miniszoknyás lányok kicsit elterelték a figyelmüket, szemmel vetkőztették őket, a halábtékukon kidagadtak az erek stb. Szóval nekem a kosárfonás az ez a szint. Elhiszem, hogy szép mesterség, de ma már indiai kis falvakban is lehet programozást tanulni interneten keresztül. És ha kódoló szakmunkás lesz a gyerek, az lehet, hogy jobb, mint kosarakat fonni. Legalábbis egy alternatíva.

bpetya75 2019.07.10. 14:15:06

@acycloren: Eléggé szakbarbárnak tűnsz :-P Van élet és jól jövedelmező, ad absurdum fontos munka az IT szektoron kívül is. Amit a leterheltségről írtál, azzal egyetértek, Magyarországon is sok az értelmetlenül korán trenírozni kezdett kis felnőtt. Az viszont hülyeség, hogy a zenéből ne lenne haszna a gyereknek.

Cuhavidéki 2019.07.10. 21:27:42

@bpetya75: a fű-alapanyaggal azért könnyebb bánni.
A gond t.k. az, hogy délről kell szállítani É-Ghánába.
edition.cnn.com/2019/04/25/africa/ghana-bolga-basket-weavers-intl/index.html
süti beállítások módosítása